Ingrediënten:
- boekweitmeel
- water of melk
- beetje zout
- eventueel: suiker of stroop
Bereiding:
- neem een koffiekopje vol boekweitmeel, doe er een mespuntje zout bij en deponeer dit op een bord
- maak een kuiltje in het meel en doe daar al roerende heet water in (het mengsel wordt namelijk erg snel stijf, vandaar de namen roerom en klont)
- wanneer er geen losse meel meer is, maak dan opnieuw een kuiltje in het gerecht en doe daar, naar believen, gesmolten boter in en een lepel stroop.
Men eet ruierom als volgt: neem van de buitenkant een vork vol, en 'stip' dit even in de boter met stroop.
Een variatie op het boekweitmeel gerecht is 'Jan-in de zak'.
- naai eerst van linnen (bv. oude theedoeken) zakjes van 6x12 cm
- maak het deeg klaar met koude melk
- verdeel de deeg over de zakjes en knoop die dicht
- zet intussen een pan met water op het vuur en breng dat aan de kook
- hang de zakjes erin en na plusminus 20 minuten is het gerecht gaar
Men eet 'Jan in de zak' met suiker en /of stroop.